Design Konst Kreativ

Skyddar dina boxhäckar från attacker

En väsentlig egenskap i trädgårdar i fransk stil, boxhäckar som Hackvaxter Heijnen är idealiska för att markera gränserna till en blomsterbädd eller köksträdgård. Fördelen med dessa växter är att de växer långsamt och behöver klippas en gång om året, i april. Från Buxacaea-familjen kan dessa buskar överleva i flera århundraden. De kommer från Medelhavet och är hemma i torr kalkstensjord med bra dränering, men växer också gärna i svala jordar i mitten av skuggan.

Under de senaste åren har nya sjukdomar börjat dyka upp på dessa små buskar. Det är en kombinerad attack av två svampar som är specifika för boxväxter, Cylindrocladium buxicola och Volutella buxi. De är mer allmänt kända som Box Blight. Den senaste sjukdomen i Europa beskrevs i Storbritannien 1994, där den är ganska utbredd, sedan i Nya Zeeland 1998 och i Belgien 2000. Den började växa upp i andra europeiska länder inklusive Schweiz och nu Frankrike sedan 2007.

Cylindrocladium buxicola

Symtom inkluderar, när svampen angriper boxbladen och stjälkarna. Ljusa märken bildas på de unga bladen, omgiven av rödbruna som färgade mörkare märken vilka smälter samman när sjukdomen utvecklas. Den fortsätter bilda på de äldre bladen. Slutligen balden blir helt torra och faller av.

Volutella buxi

Efter att ha smittats av Volutella buxi kommer gulaktiga eller mörkare fläckar att synas på bladets övre yta. Bladens mörkgröna nyans tänds och löven blir spröda och faller av. Om luftfuktigheten är hög kommer fruktkroppar som producerar rödaktiga sporer att klumpa ihop sig på bladets nedre sida. De starkt infekterade grenarna kan torka helt.

En av de sorter av boxhäckar som är mest känsliga för dessa attacker är den som finns i Villandry, Buxus sempervirens ”Suffruticosa”. Det är rekommenderat att du undviker att plantera den här busken och ersätter den med Buxus sempervirens arborescens om du absolut vill ha boxhäckar som växer i din trädgård.

Det finns andra försiktighetsåtgärder för att hålla dina boxträd friska, inklusive att undvika att vattna buskarna med ett sprinklersystem, eftersom detta håller bladen fuktiga; lufta buskarna; inte klippa dem för ofta; ta bort smittade grenar och samla de fallna bladen från marken.

Det är viktigt att undvika överdriven användning av gödselmedel. En växt som matas för mycket är känsligare för sjukdomar.

Trädgårdsskötsel ska alltid vara ett nöje. För att hålla din trädgård och buskar snygga är den bästa lösningen att hålla ett regelbundet öga på dina växters hälsa. Detta ger dig bara en annan ursäkt för att spendera mer tid i trädgården!

Lämna ett svar